2021. November 10. A kezdetek

A november számomra mindig is nagy jelentőséggel bírt.

Tizenöt évvel ezelőtt, novemberben ‘kellett’ először szembesülnöm a ténnyel, hogy nem tudom, hogyan definiáljam magam?

Előtte falun éltem, és mindig is alapvetés volt számomra, hogy a nagy rejtelmes világnak van egy stabil pontja: a falu. Még ha minden más változik is, a szántóföldek, az egész napos grundfocik és a csendes, nyugodt egyszerű mindennapok nem fognak.

Aztán kilenc évesen először lettem szembesítve azzal, hogy bizony minden változik, átalakul, és amiről ma azt gondolom, hogy kőbe vésett törvény, az pillanatok alatt tud teljesen új köntösben megjelenni és megkérdőjelezni bármelyik korábbi szilárd meggyőződésem.

A falusi gyermek éveken át élt bennem még a városban is, és napját sem tudom mikor szembesültem először azzal, hogy már régen városinak tűnök.
A falu és város dinamikája folyamatos kérdőjel lett, mely mindig emlékeztetett: az otthont belül érdemes keresni, mert kívül nem létezik.

Eleinte irigyeltem azokat akiknek fizikailag is megadatott a biztos otthon.
A ház, ahová mindig vissza lehet térni, megmelegedni és újra erőt gyűjteni a következő lépéshez az életben.Mint a medence fala, mely jelzi: ha fordulni kell, itt van és stabilitást ad az elrugaszkodáshoz.
Néhányaknak ezt a biztonságot belül kell tudni felépíteni. Úgy hiszem sokan vagyunk így ezzel.

Október végétől, november végéig, mindig a körúton járkál az az utcaseprő, szegény, beteg ember, aki megmutatja, milyen a viszonyunk a változással.

A skorpió bennünk élő archetípusa ez.

Nehéz szeretni, mert az elmúlást képviseli. Emlékeztet a tényre, hogy mennyi mindent nem tudunk még.A kaput képviseli, melyen belépve változás vár, és változni kell.Emlékeztet az elmaradt beszélgetésekre és felszínességet nem tűrve szembesít a szőnyeg alá söpört valódi kihívásaival.

Ilyen és hasonló életképekről fogok itt írni, mert most is újulás vár.Ez is egy új kezdet, akárcsak tizenöt éve.Akkor, kilenc évesen, még nem tudtam, hogy valójában az idő minőségeit, a változás mértékeit és a különböző időszakok megértéséhez, megérzéséhez gyűjtőttem tapasztalatokat, még ha nem is tudatosan.

Neked hol a stabil pontod ami mindig erőt ad és segít elrugaszkodni egy nehéz lépés előtt?
Te hogyan éled meg a változást?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s